Sunday, July 31, 2011

~ ahlan wasahlan ya ramadhan ~

nerze on duty ♥ Yu HaHn ♥ at 7/31/2011 11:22:00 PM
Reactions: 
1 report
meriah giler kat pesbuk ngn ucapan samat berposer. seronok pulak. tapi nampaknya 1st day aku buka poser sok adalah kat OT (operation theathre) sebab aku tengah praktikal kat sana selama 2 minggu. hari ni baru 2nd day. orait jugak sebab kat OT takde r busy sangat kot bagi student2 cam aku ni ^_^




HIKMAH BERPUASA :

1. Puasa menyempitkan aliran makanan dan darah. Aliran yang sama digunakan syaitan. Maka bisikan syaitan menjadi lemah.

2. Puasa melemahkan nafsu, hasrat jahat dan keinginan berbuat maksiat. Ini membuatkan roh menjadi tidak ternoda dan kembali suci.

3. Puasa mengingatkan pelakunya perihal kewujudan saudara-saudaranya yang kelaparan, memerlukan bantuan dan yang fakir serta miskin. Kesedaran ini menyebabkan orang yang berpuasa mahu mengasihi, menyayangi dan menolong mereka.

4. Puasa juga adalah pendidikan jiwa, penyucian hati, pengendalian pandangan dan menjaga anggota tubuh daripada dosa.

5. Puasa juga adalah rahsia antara hamba dengan Tuhannya. Hal ini ditegaskan dalam hadis Qudsi. Allah berkata, "Setiap amal anak Adam untuk dirinya kecuali puasa. Puasa untukKu dan Aku sendiri yang membalasnya."

6. Puasa adalah alat penyatuan kaum muslimin. Mereka berpuasa pada waktu yang sama dan berbuka puasa pada waktu yang sama. Mereka merasa lapar bersama dengan penuh persaudaraan. Penyatuan membuatkan mereka diliputi rasa cinta dan setiakawan.

7. Puasa adalah penghapus kesalahan dan kejahatan. Muslim merekodkan Rasulullah berkata "Dari Jumaat ke Jumaat yang lain, daripada umrah kepada umrah yang lain dan dari Ramadan ke Ramadan yang lain adalah penghapus dosa. Ini selagi dosa itu tidak termasuk dosa besat."

8. Puasa menyihatkan badan kerana ia mengosongkan perut daripada semua bahan yang merosakkan. Ia juga merehatkan pencernaan, membersihkan darah, menormalkan fungsi ginjal, hati dan jantung.

9. Apabila orang itu berpuasa, dirinya terasa kerdil di hadapan Allah, hatinya mudah tersentuh dan rasa tamak menipis. Nafsunya terkawal sehingga dengan demikian doanya dikabulkan kerana dekat dengan Allah.
10. Dalam puasa terdapat rahsia agung iaitu ketaatan menyembah Allah. Muslim patuh atas segala perintahNya, tunduk kepada agamaNya, meninggalkan hasrat makan, minum dan bersetubuh hanya demi mencari keredhaan Allah.

11. Puasa adalah kemenangan muslim mengalahkan hawa nafsunya. Ia kemenangan muslim ke atas dirinya dan ia bukti kesabaran. Orang yang tidak berpuasa tanpa sebab yang dibenarkan, ia tidak mampu mengendalikan dirinya dan tidak dapat mengalahkan hawa nafsunya.

12. Puasa adalah latihan luar biasa jiwa supaya ia berada dalam keadaan bersedia 100 peratus. Jiwa yang tersedia ini mampu menanggung beban hidup sehingga Ramadan juga digelar sekolah istimewa. Selain itu dengan puasa, kita bersedia dan agung seperti jihad, mendermakan harta di jalan Allah dan berkorban.



.End.Of.Story.


Sunday, July 24, 2011

~ tak menyempat langsung ~

nerze on duty ♥ Yu HaHn ♥ at 7/24/2011 07:30:00 PM
Reactions: 
1 report
mr.king ade bagi baju lah. macam tau2 jer aku takde baju nk pakai p keluar ari sabtu baru nih. dan2 je baju tu aku dapat. hehe. tenkiu ya adik manis tolong hantar baju tu erk. dapat jer baju tu terus pakai p kb mall (yeah.. kb mall lagi dan lagi dan lagi..zzzz). tak menyempat langsung. haha. bau kedai lagik tu.

sayang! thanx for da baju okeh love

inner-->kuning.
shawl-->hitam.
baju-->kuning.
mata-->pink.
^_^



makan dulu seround. kumpul tenaga nak round satu kb mall ni.
bersantap di mc'd.
thrill of da taste-->memang yummy lah.



jomm jenjalan!




meet my skandal--> huda.ngeh3





.End.Of.Story.

Friday, July 22, 2011

~ perlu ke tak erk? ~

nerze on duty ♥ Yu HaHn ♥ at 7/22/2011 10:54:00 PM
Reactions: 
0 report
just wondering :heh?:(:


Chic kalau berkapel, boyfie/girlfie tak boleh nak berkomunikasi dgn org lain erk?

# mamtik la weyh lau camtuh. adehh. kejadian dkt pesbuk 2 jam yg lepas. hamek ko siap ngn masa lagik aku bagi. kehkehkeh. ade la sorang tuh kate aku nih jenis yg tak kesah kalau org tersayang aku chatting dengan pompuan lain kt pesbuk. eh, hellooo!! pehal pulak aku nak kesah. opss! bukan mksud tak kesah aku tuh mcm 'arh, suka hati ko la nak msg ke nk chatting ngn p0mpuan mne pun. aku xmo masuk cmpur'. haaa, bkn tak kesah mcm tu noo. kalau aku dh tau sape msg/chat dgn mr.king, aku takde la jeles sgt. tambah2 kalau pompuan tu aku kenal.


Chic kalau berkapel, mesti sms/gayut tetiap masa erk?

# letih lah aku tengok org lain asyik sms/gayut tetiap masa. nk mkn sms, nk mndi sms, tidur sms, nak berak pun sms. adooii, tak boleh ke kalau stop sekejap sms/gayut tuh? member tanya kat tepi telinga pun ko boleh wat dunno je eh. eleh, padahal aku jeles. thehehe. ampunn, jgn mrh noo.


Chic kalau berkapel, mesti cakap i lap u, u lap me tetiap minit erk?

# tak cakap I LOVE YOU tak bermakna tak sayang kan kan. sehari sekali cukup la kot. huhu. tapi, lantak korang lah nak ckp brpe ribu kali pun. kesah pulak aku kan. haha. yg penting sblm aku tido mlm ni, aku nak ckp kat mr.king ailebiyuu so much lah syg. ^_^




ChicChicChicChic


.End.Of.Story.

~ Doa seorang kekasih ~

nerze on duty ♥ Yu HaHn ♥ at 7/22/2011 01:11:00 AM
Reactions: 
0 report


Ya Allah
Seandainya telah engkau catatkan
Dia milikku tercipta buatku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kebahagiaan antara kami
Agar kemesraan itu abadi

Dan Ya Allah Ya Tuhanku Yang Maha Mengasihi
Seiringkanlah kami melayari bahtera hidup ini
Ketepian yang sejahtera dan abadi

Tetapi Ya Allah
Seandainya telah engkau takdirkan
Dia bukan milikku
Bawalah dia jauh dari pandanganku
Luputkanlah dia dari ingatanku Ya Allah
Dan peliharalah aku dari kekecewaan
Serta Ya Allah Ya Tuhanku Yang Maha Mengerti
Berikanlah aku kekuatan
Melontar bayangannya jauh ke dada langit
Hilang bersama senja nan merah
Agar aku boleh bahagia
Walaupun tanpa bersama dengannya

Dan Ya Allah yang tercinta
Gantikanlah yang telah hilang
Tumbuhkanlah kembali yang telah patah
Walaupun tidak sama dengan dirinya

Ya Allah Ya Tuhanku
Pasrahkanlah aku dengan takdirMu
Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik buatku
Kerana Engkau Maha Mengetahui
Segala yang terbaik buat hambaMu ini

Ya Allah
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku
Di dunia dan di Akhirat
Dengarlah rintihan dari hambaMu yang daif ini
Jangan Engkau biar aku sendirian
Di dunia ini mahupun di Akhirat
Menjurus aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman
Supaya aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup
Ke jalan yang Engkau redhai
dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh

AMIN.. AMIN YA RABBAL 'AALAMIN..





p/s : i lebiyuu mohd khairul bin mohd zanggi <3


.End.Of.Story.

Sunday, July 17, 2011

~ segmen mari menambah follower ~

nerze on duty ♥ Yu HaHn ♥ at 7/17/2011 05:16:00 PM
Reactions: 
35 report

jom ler follow belog buruk aku nih.
uhuk!

:blush:


jujum join ramai2 love
klik SINI
(nk klik kat banner kt ats pon boley)


.End.Of.Story.



Wednesday, July 13, 2011

#2 wordless wednesday

nerze on duty ♥ Yu HaHn ♥ at 7/13/2011 05:29:00 PM
Reactions: 
4 report
* curik pic my king.. lalala~*



:Smile:(


Saturday, July 9, 2011

~ day 5 : what makes you diffirent from everyone else ~

nerze on duty ♥ Yu HaHn ♥ at 7/09/2011 11:56:00 AM
Reactions: 
0 report




What my NAME !! heheh.. nama aku nurul farihan binti mohd nasir. so far tak pernah jumpa lg la org yg sama nama dgn aku..

What CAP JARI.. ngeh3..

What aku sangat adore AVRIL LAVIGNE. dia cantik, dia comel, dia cun, dia gojes, dia ohsem !!!!! muahaha.

What aku gila MOHD KHAIRUL BIN MOHD ZANGGI. kau hado?? non hado..hehehe



What What What


.End.Of.Story.





Friday, July 8, 2011

~ day 4 : your favorite photograph of your bestfriend ~

nerze on duty ♥ Yu HaHn ♥ at 7/08/2011 03:04:00 PM
Reactions: 
0 report


love A cheerfull friends is like a SUNNY DAY spreading brightness all around...




love Though miles may lies between us we are never far apart, for freindship it doesn't count miles its measure by HEART...



love The secret to freindship is being a GOOD LISTENER .....



love Good freinds are like STARS !!


lovelovelove

.End.Of.Story.


SAYA TAK COMEL, TAPI SAYA CUN.. RAJIN-RAJIN LAH MAI BLOG NI.. OKE, SAYA FAIL BERPANTUN ^__^
 

Love.Pray.Remember Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review