Tuesday, March 29, 2011

~ i wonder ~

nerze on duty ♥ Yu HaHn ♥ at 3/29/2011 12:54:00 AM
Reactions: 
0 report
warning !!

entry ni adalah entry luahan perasaan.. so, maybe entry ni agak annoying + gedik.. haih.. sowy ler bebanyak erk..-.-

:128:


bila si king merajuk, si queen tatau nak pujuk..
walaupun si queen tatau nak pujuk tak semestinya si queen tak sayang si king..
:65: lain kali, jangan la maen tuduh je kalau tatau si queen sayang ke tak.. reti ??!


bila si king marah, si queen pon ikot marah..
yela.. bukan salah si queen.. takkan nak diam je kan..
:65: lain kali lau nak marah tu, kaji la dulu.. jangan nak maen tuduh je yer.. saket tau tak ??!


bila si queen dah explain yang tu bukannye salah si queen, si king still taknak percaye..
oke fine.. si queen tau yang si queen bukannye sape2 tuk dipercayai..
:65: ape guna hubungan kalau saling tak percaya-mempercayai ??!


bila si queen tanak cakap ngn si king, si king tuduh si queen tak hiraukan perasaan si king..
tapi si king tatau yang si queen terase hati sebab di tuduh layan jantan lain.. padahal, si queen dah explain perkara yang sebenarnya..
:65: camne nak pujuk orang lain sedangkan hati sendiri tak terpujuk ??!

bila si queen takde mood nak cakap ngan si king, si king kate sebab mood si queen la si king lewat pergi kerja pagi tadi.. aiyark ! si queen dah susahkan si king yer ?
:65: oke fine.. i'm trying my best to stop disturb you..


:128:


mush i wonder if he kn0w that i love him damn much !

mush and if you go, i wanna go with you.. and if you die, i wanna die with you.. take your hand and walkaway.. T_T

mush so si queen will try her best to stop sms or call si king.. but si queen can't stop thinking 'bout si king :face34:

mushmushmush.End.Of.Story.mushmushmush


Thursday, March 24, 2011

~ tinggi sangat ke KB mall tu? ~

nerze on duty ♥ Yu HaHn ♥ at 3/24/2011 11:00:00 PM
Reactions: 
0 report
haih.. *mengeluh*

hot kejap kat pesbuk td sal ada budak nak bunuh diri.. apekebende kuno la budak tu.. nak bunuh diri terjun bangunan KB mall.. tak feymes langsung :face23:.. lau nak terjun pergi la reinaisence (eh, betul ke tak aku eja ni?? ah lantak la) baru ada class.. heheh..

terkujat gak aku.. aku ingatkan member aku main-main je ade budak nak bunuh diri kat kb mall.. sekali ade pulak video pasal bunuh diri tu.. nyesal aku tak g kb mall td.. lau tak boleh tengok free2 org nak bunuh diri.. haha.. LOL !

dengar2 budak tuh selamat.. dengar2 pulak budak tu masuk ward aku tengah praktikal sekarang.. injured kat spinal kot.. tak sabar mau jumpa itu budak hari sabtu ni.. hihi.. keji giler statement..

p/s : tengah pikir sok nak jalan2 mane erk?? takkan kb mall kot.. huu


.End.Of.Story.

Wednesday, March 23, 2011

~tips memakai contect lens dengan betul~

nerze on duty ♥ Yu HaHn ♥ at 3/23/2011 03:59:00 PM
Reactions: 
0 report
pheeww..!! *tarik nafas kelegaan sebab exam da abez.. heheh*

:128:





okeyh, hari tu aku ada janji kan nak share pasal cara pakai contect lens dengan betul.. ye la kan, remaja sekarang ni ramai yang pakai lens ni.. termasuk la aku.. tapi, berapa kerat je yang pakai lens ikut dia punyer instructions.. betul tak??

well, aku pon kiranye addicted jugak la ngan menda alah ni :face75:.. bukan nye apa, aku kan rabun..*eleh, alasan semata-mata..muahaha*.. aku start pakai masa aku sem 1 lagi.. zaman dulu aku malas giler nak pakai spek.. spek uh asyik nak melurut jer.. tau la hidung aku ni mancung:131:.. haishh..!

okeyh okeyh.. tamau buang mase.. jujum aku kasik tips yang bagus punyer:17:..

:128:


1. sebelum nak pakai uh, tangan mesti la cuci betul-betul.. nyahkan segala bakteria yang ade kat tangan uh.. pastikan tangan sterile okeyh..

2. gunakan hujung jari mase nak pakai lens uh.. pastikan bentuk lens macam gambar di bawah.. tamau tepi-tepi dia kelepet erk.. tak cun.. haha..

betul


totally wrong!

3. lepas pakai, lens uh mesti la disimpan lam bekas khas.. jangan simpan dalam cawan pulak :10:.. puan julie (my surgical/medical nursing lect.) cakap masa nak simpan lens lam bekas uh tak payah la nak rub bagai lens uh.. sebabnye, kalau rub lens uh akan menambahkan pengumpulan bakteri kat lens uh.. *haha..hape aku cakap ni.. paham tak??


4. tukar solution lam bekas uh setiap hari..

5. elakkan kuku panjang.. kang tak pepasal lens koyak..huhu.. lagipun kan banyak bakteria yang menetap kat kuku yang panjang..euwhh !

6 . jangan pakai lens lebih dari masa yang telah di tetapkan.. seelok-eloknye tukar la tetiap bulan..

7. kalau rasa ada something wrong dengan lens uh, macam rasa pedih bila pakai, jangan pakai maybe dah lama sangat korang pakai lens uh..

8. if you experience eye redness or eye pain, segera la jumpa aku..eh, silap.. sila la jumpa doctor yang bertauliah dan kalau boleh stop la dulu pakai lens dalam seminggu dua..

:128:


p/s : berhati-hati la pakai lens.. jangan nak santek jer.. ikut cara yang betul.. kang tak pepasal kena corneal ulcer ke keratitis ke hape ke *pesanan tuk aku jugak :face71:..

p/s 2 : macam gud2 je kan aku nak bagi tips bagai :face67:..


.end.of.story.



Thursday, March 17, 2011

~ novel versi terengganu ~

nerze on duty ♥ Yu HaHn ♥ at 3/17/2011 11:28:00 AM
Reactions: 
2 report

jom bace novel versi ganu.. sape faham memang bijak ah.. muahaha

=

=

=

=

=

Mamat rase malassang nök bangung tiddo. Nye gulling-gulling atah katil. Pusing kiri, pusing kanang. Serba dök kene dia berase. Mök Lijöh blèbèr hanyaar kot luör pitu, “Mat! Matahari nök tinggi galöh döh nim, ka’ak rezeki kalu bangung lèwat-lèwat. Mung tak dök kheje ke ari nim?”

Dök tahang kene blèbèr Mamat Ppayang pong bikah bangung ceggat dari katil. Baru dia teringat pukol 11 ada kene wat kheje sikit hök Böh dia suroh kemarèng. Mamat pong jungaa tangang dia ambèk tuala. Pèsèngang mandi P. Ramlee pulök pagi nim, al maklunglah pukol 10.30 döh. Dari Manir nök jembe ke Jalang Batah Baru tu jauh jugök. Pah tu nök kena bereti stèsèng minyok Petronah pulök dekat sipang trapik lait Pulau Musang. Döp ingat starang nok tamböh minyök kemarèng. Dök dang 10 minit Mamat siap belake döh. Minung air kopi-ö setegök dua lepah tu pakaa kasut kulit atah tangge kak lambo. Baru beli minggu lepah tu kasut tu. Bekilat ssiö! Lepah tu Mamat pong stak möto vroooooong hale ke bandö. Mötosika sèkèng hèng jer, tapi boleh tahang lah.

Jalang Batah Baru ader banyök bangunang jabbat dengang kedaa. Kalu hale ke depang sikit ada kedaa Astro, hök tv kene bayö bulang-bulang tu. Kalu tebèng dök bayö jer kena pötöng hanyaar. Lepah pada suraa Flat Batah Baru tu ada lèrèk kedaa èkong. Kedaa makang pong ada gök. Kalu jallang sikit lagi sebelum kedaa Astro tu, ada kawasang lapang tepat juaa khète baru cap Hyundaa dengang Kia.

Di antara kedaa èkong dengang kedaa Astro tu ada celöh-celöh tu jabbat löyar baru buka. Pèsèngang baru pah jadi löyar tu Mamat mari mmkir sörrang. Slo-slo Mamat naèk tikat dua. Napök gaye ader dua örang jer kherani. Llaki sörang, ppuang sörang. Boleh tahang hök ppuang tu. Tapi pakaa cicing molèk ngak kat jari manih tu. Ttunang döh pèsèngang tu.. Dök napök gambö starang. Berat nnanang. Mamat kabö ke kherani ppuang tu dia nök jjuper Tuang Löyar. Hayat hidup Mamat dök rajing jjuper löyar skali habuk. Cakkak dengang löyar jauh skali.. Nye mari debö wèh.

Mamat pong ketok pitu masok. Löyar tu tengöh pegang gagang talipung cap Panasonic kat telinga dia. Wayar talipung tu tengöh beseranggöh lagi. “I dah uruskan fixed deposit you sebanyak RM10 juta tu. Lagi satu, minggu depan ni, I nak you ikut I ke Singapore. HSBC Singapore dah buat arrangement untuk finance syarikat klien I, tak banyak, dalam 20 juta Sing dollar. Firm I jadi lawyer jugak tu. I turun KL minggu ni, kita dinner kat Shook di Starhill ok?”

Mamat bukang pandaa sangat cakak orang putih. Tapi bila dengö haa pitih die pahang. Mainang apa juta-juta nim? Mamat mari mmikir.

Löyar muder tu pong letök gagang talipung sambil-sambil kheling ujung mata tengök ke Mamat. “Yer, nök mender? Saya sibuk sangat ni, dök tengök ker?” löyar tu tanye Mamat.

Mamat pucat kesi. Dök tahu nök kata mende. Nök jawak salöh. Tak mboh jawak salöh. Macang mase nök bangung tiddo sakning. Serbe dök kene. Sudöhhang Mamat tebèng jugök jawak.

“Sebenörnyer tuang, sayer nim kheje dengang sarikat Teleköng. Saya mari nok sambung wayar talipung hök tuang wak lölök cakkak sakning. Dök sambung lagi wayar tu, guaner lah tuang boleh cakkak döh!”

Muka tuang löyar tu jadi biru hèrang!

Döh nök wat guana starang! Nök èksèng dök betepat! Ada jugök löyar kècèk orang dèh! Pecöh bo! Orang jamang lenim kata “kantoi" !

=

=

=

=

=

What ada paham tak?? haha.. sila la google translete yer lau tak paham uh..


.End.Of.Story.


Sunday, March 13, 2011

~management~

nerze on duty ♥ Yu HaHn ♥ at 3/13/2011 11:08:00 PM
Reactions: 
1 report
wallaweyh..!!
lame nye tak tengok belog buruk aku nih..:face41:


minggu lepas kan aku cuti.. balik umah.. kat umah line tenet macam siput sedut je :face34:.. so tak dapat la aku nak buka belog waima nak berbelogwalking.. usahkan belog, nak bukak pesbuk pun 2 ke 3 jam baru la boleh bukak.. bikin wa panas je :face33:.. last2 khatamkan cerita2 yang ada lam lappy nih :face75:


sekarang ni dah balik kolej.. tenet boleh la tahan.. tapi, pakai bwotband pun susah.. line cam hareemm :d:.. asik tersedut-sedut jer.. grrr...!!


minggu ni dah start pre-management.. minggu depan management.. exam lagi.. haishh.. takut nokkss.. ntah hape2 ntah aku nak tulis lam report patient nanti.. alahai.. ni yang lemah ni.. kene ikot doc. round lagi.. wuwu tulun aku.. T___T


minggu ni kena review balik pasal orthopedic & diabetic.. aku rasa management kat ward orthopedic kira oke kot dari ward medical or surgical.. ye la kan.. kat ward medical lagi la banyak penyakit.. ntah hape2 ntah kan..


sister sister.. jangan la bekeng sangat nanti.. saya takut la kalau sister bekeng2 gitu.. nanti nak ajar sal management kat student senyum je erk.. muahaha...!!~


=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=



.End.Of.Story.




Thursday, March 3, 2011

~c0ntect lens penyebab corneal ulcer ?? ~

nerze on duty ♥ Yu HaHn ♥ at 3/03/2011 10:51:00 PM
Reactions: 
1 report
minggu lepas dah start praktikal kat ward..Tengkorak mula2 aku masuk eye clinic.. besh je praktikal kat sana.. sebab nye klinik ni office hour je.. tade am duty or pm duty..Blink lagipun kat eye clinic ni tade la bz sangat kot.. pagi je la bz sikit..


:128:

hari ni hari last aku praktikal kat ward melati iaitu ward mata (oftalmologi), telinga dan dentalmush..kat ward ni lagi besh sebab banyak info aku tau especially pasal mata.. ye la kan.. mata kan penting.. lagi2 bagi aku yang suka gila babeng pakai contect lens.. :face71:

semalam, ade la sorang stafneze tegur aku.. beliau tanye la..

beliau : adik..adik pakai contect lens ke??
aku : hurmm.. yup.. (sambil sengih2)
bakpe stafnerze??
beliau : takdop gapo.. tanyo jah..


lepas beberapa saat.....

beliau : hurmm.. jago molep la adik lau pakai kontek lens tu.. banyak kes corneal ulcer sebab
pakai contect lens..
aku : xpe stafnerze.. saya memang jaga molep.. sterile lagi.. pergi ward je kot saya pakai.. :face39: (hua3.. ayat tak mau kene leter:face46:)

padahal sejak aku belajar tentang mata baru lah kurang sikit pakai kontek lens..:face53: huhu..


:128:




Flowercorneal ulcer?? menatang apekah itu??
:65: ulser atau lesi yang terdapat pada cornea
* lesi tu mungkin berlaku di sebabkan permukaan cornea tu tercalar

Flowersign & symptom :
:65: mata merah
:65: tearing
:65: severe pain
:65: light sensitivity

[ gambar : nampak tak mata aku sikit merah?? haip..!! tu bukan corneal ulcer tau.. mata aku kering je kot sebab lame sangat duk lam e-cond ]


:128:


p/s : new entry aku nak citer sal cara nk pakai kontek lens yang sebetul-betul nya.. ( ayat ta bley bla..macam aku amal pon prinsip uh..emoticon02 )

FlowerFlowerFlowerFlowerFlowerFlower

.End.Of.Story.

SAYA TAK COMEL, TAPI SAYA CUN.. RAJIN-RAJIN LAH MAI BLOG NI.. OKE, SAYA FAIL BERPANTUN ^__^
 

Love.Pray.Remember Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review