Thursday, March 3, 2011

~c0ntect lens penyebab corneal ulcer ?? ~

nerze on duty ♥ Yu HaHn ♥ at 3/03/2011 10:51:00 PM
Reactions: 
minggu lepas dah start praktikal kat ward..Tengkorak mula2 aku masuk eye clinic.. besh je praktikal kat sana.. sebab nye klinik ni office hour je.. tade am duty or pm duty..Blink lagipun kat eye clinic ni tade la bz sangat kot.. pagi je la bz sikit..


:128:

hari ni hari last aku praktikal kat ward melati iaitu ward mata (oftalmologi), telinga dan dentalmush..kat ward ni lagi besh sebab banyak info aku tau especially pasal mata.. ye la kan.. mata kan penting.. lagi2 bagi aku yang suka gila babeng pakai contect lens.. :face71:

semalam, ade la sorang stafneze tegur aku.. beliau tanye la..

beliau : adik..adik pakai contect lens ke??
aku : hurmm.. yup.. (sambil sengih2)
bakpe stafnerze??
beliau : takdop gapo.. tanyo jah..


lepas beberapa saat.....

beliau : hurmm.. jago molep la adik lau pakai kontek lens tu.. banyak kes corneal ulcer sebab
pakai contect lens..
aku : xpe stafnerze.. saya memang jaga molep.. sterile lagi.. pergi ward je kot saya pakai.. :face39: (hua3.. ayat tak mau kene leter:face46:)

padahal sejak aku belajar tentang mata baru lah kurang sikit pakai kontek lens..:face53: huhu..


:128:




Flowercorneal ulcer?? menatang apekah itu??
:65: ulser atau lesi yang terdapat pada cornea
* lesi tu mungkin berlaku di sebabkan permukaan cornea tu tercalar

Flowersign & symptom :
:65: mata merah
:65: tearing
:65: severe pain
:65: light sensitivity

[ gambar : nampak tak mata aku sikit merah?? haip..!! tu bukan corneal ulcer tau.. mata aku kering je kot sebab lame sangat duk lam e-cond ]


:128:


p/s : new entry aku nak citer sal cara nk pakai kontek lens yang sebetul-betul nya.. ( ayat ta bley bla..macam aku amal pon prinsip uh..emoticon02 )

FlowerFlowerFlowerFlowerFlowerFlower

.End.Of.Story.

1 report:

KHAIRUNNIESA said...

erkk..bahaya gk pkai lens ek..kdg2 rimas pakai spect sbb tu pkai lens...nice info..

SAYA TAK COMEL, TAPI SAYA CUN.. RAJIN-RAJIN LAH MAI BLOG NI.. OKE, SAYA FAIL BERPANTUN ^__^
 

Love.Pray.Remember Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review