Friday, January 7, 2011

jUm jEnjALan pArT 2

nerze on duty ♥ Yu HaHn ♥ at 1/07/2011 05:18:00 PM
Reactions: 
hallluuuu n assalamualaikum.....
entry kali nih sebenarnye sambungan dari entry jum jenjalan part 1...dah berkurun baru nak update...ntah ape2 la kan ak nih...huhu...bese la aku kan seorang student yang bz...hikhikhik...ha,betul hape...nak2 da start sem baru nih...sem 5...1st day kuliah pon da berlambak asigment...research la management la...ntah ape2 la...haku pon x paham...isk...pe niyh?? bkn nye ak nak citer sal new sem nih...haiyo da sesat la plkblogger-emoticon.blogspot.com hoho. oke2.. berbalik pada tujuan utama aku wat entry nih, aku nak habaq la cket sal muzium sg.lembing...pernah dengar?? hah?? x...lau x pernah dengar, meh cini ak nak habaq mai...^_^

cik2 misi memperkenalkan muzium sg.lembing







pekan sg.lembing terletak lebih kurang 42 km dari bandar kuantan. kunjungan kiteowang kat sini di sajikan dengan pemandangan yang cantik menarik kau memang da bomb. heheh =) selain tuh, muzium ini merupakan kawasan lombong bijih timah bawah tanah yang pernah suatu ketika dahulu di iktiraf sebagai antara lombong bawah tanah yang terbesar di dunia. waa, kagum la weyh.blogger-emoticon.blogspot.com

SEJARAH RINGKAS :-

1920 - 1950 Sungai Lembing menjadi pengeluar bijih timah utama negeri Pahang Darul Makmur. Malah terdapat perkampungan Inggeris di Lembah Sungai Kelau bagaikan el Dorado yang popular itu. Perlombongan bijih timah Sungai Lembing dijalankan oleh Pahang Consolidated Company Limited. Teknik perlombongan bawah tanah dengan membina terowong lebih sesuai kerana batuannya agak keras untuk membina lubang terowong. Pekerjanya terdiri daripada Inggeris , Melayu dan Cina dan mereka bekerja mengikut syif. Pusat lombong bijih timah ini mencapai kegemilangan sekitar tahun 1940-an dan 1950-an kerana ketika itu ia adalah lokasi lombong bijih timah bawah tanah terbesar di dunia. Lombong itu ditutup pada tahun 1986 kerana kos operasinya yang tinggi dan kejatuhan harga bijih timah.
Para pekerja Pahang Consolidated Company Ltd diberikan peluang membeli-belah barangan import di gudang premis syarikat seperti kemeja Arrow dan kasut Clarks dan jauh lebih murah berbanding di Kuantan. Sebuah panggung wayang dibina sebagai hiburan dan berpeluang menonton filem dari Britain dan Hollywood. Kini panggung wayang itu telah ditukar menjadi dewan orang ramai.( sumber : http://ms.wikipedia.org/wiki/Sungai_Lembing )





budak baru nak belajar sejarah..^_^


pemandangan di luar



macam2 jenis mesin taip sejak zaman dolu2

shhhhh...!


niyh kete baru i tau (gedix..hua3)


sebelum bertolak balik, singgah dulu kat sg.lembing. tempat niyh memang chantek cun melecun blogger-emoticon.blogspot.com
air sungai punyer la jernih. ak rase cam nak mndi sungai jep. lagipon da berkurun aku x p mandi sungai. p,baju spare x bawak plk. so terpaksalah cancel kan niat aku yang tulus lagi murni tuh. cewah. haha.

0 report:

SAYA TAK COMEL, TAPI SAYA CUN.. RAJIN-RAJIN LAH MAI BLOG NI.. OKE, SAYA FAIL BERPANTUN ^__^
 

Love.Pray.Remember Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review